Fermentering

Fermentering

Her vil vi publisere oppskrifter og tips til fermentering som kan gjøres hjemme.

MANGOKRAUT
1 hel hodekål
1 mango, hakket
En tommelstor bit frisk ingefær
1 ts tørket chili
1 ts gurkemeie
1 ss uraffinert salt
4 ss Vita Biosa


Begynn med å plukke av de ytterste bladene på kålhodet, legg de til side. De skal brukes til lodd i fermenteringskrukka.

Rasp eller finsnitt kålen, og ha den over i en stor bolle.
Dryss over salt (her kan du gdot la den stå i minst 30 min, og la saltet begynne å gjøre jobben for deg) og begynn å massere / kna kålen til den blir myk og slipper væske.
Tilsett resten av ingrediensene og bland godt sammen.

Nå skal alt trykkes godt ned i et glass som egner seg til fermentering, ta vare på væsken, den skal være med i glasset.
Bladene som du tok vare på i begynnelesen skal nå legges som et lokk over grønnsakene. Vær nøye med at ingenting er over væsken. Hell på ekstra saltlake om det er for lite væska av kål og frukt.

Når du setter krukken til fermentering er det veldig viktig at du ikke setter gummiring på glasset, dette fordi fermentering trenger å puste litt.
Sett glasset på et flat som klarer å ta imot sprut. De første dagene, under stormgjæringen vil det boble og leve litt i glasset, det er veldig bra.

La krukken stå og fermentere i 5-10 dager.

Fjern de øverste kålbladene, sett gummiring på glasset og sett i det i kjøleskapet.
Nå kan du nyte gode bakterier for tarmen, pluss antioksidanter fra grønnsaker, frukt og krydder i fermenteringen.