ENSILERING AV RUNDBALLER
Animal Biosa

Er en urteblanding som har gjennomgått en fermenteringsprosess med en spesiell blanding av mikroorganismer. Innholdet av de levende mikroorganismer består av naturlig forekommende laktobakterier, fotosyntesebakterier, gjær m.m.


Effektiv ensilering/melkesyregjæring

Når laktobakteriene får tilgang til sukkerstoffene i graset starter en melkesyregjæring. Utover å senke pH-verdien i graset fortrenges luften og prosessen forløper nå anaerobt (uten oksygen).

Melkesyregjæringen medfører bl.a.:

  • Muggdannelse hindres
  • Smørsyredannelse hindres. Det er smørsyren som ellers ville være årsaken til protein-nedbrytning i graset og dermed til tap av fôrverdi og evt. kvalitetsfeil på mjølka
  • Gir stabilt fôr uten varmgang under utfôring
  • Graset får en søt og god lukt som både dyr og mennesker liker

Friske og sunne dyr

Det har vært kjent i århundrer at tilskudd av melkesyrebakterier er veldig gunstig for både mennesker og dyr. Med melkesyre-ensilert gras får dyra et effektivt tilskudd til å opprettholde en velfungerende fordøyelse og forebygge diaré. Samtidig økes dyras evne til å utnytte det velsmakende fôret maksimalt.


Miljøforbedring i fjøset

Når dyra får melkesyre-ensilert gras påvirker det også gjødsla. Den komposterer uten å råtne. Det medfører at utviklingen av gass reduseres og vi får et godt fjøsmiljø med langt mindre lukt og langt færre fluer.

Miljøforbedring for maskinføreren

Ved ensilering med Animal Biosa er det ikke behov for beskyttelse av maskinføreren. Middelet er helt ufarlig å få på huden og å puste inn. En variant av produktet (Vita Biosa) selges i helsekostforretninger som et høyt skattet kosttilskudd som hjelper til å få hele det menneskelige fordøyelsessystemet i balanse.


Beskytter maskinene

Animal Biosa inneholder antioksidant stoffer og er et glimrende rustbeskyttende middel. Mange bruker å tilsette Animal Biosa ved vask av bil og maskiner.


Dosering

Animal Biosa leveres normalt fra produsent eller forhandler som et aktivert produkt som er klart til bruk. Det trengs 1-2 liter pr. 1000 kg gras/rundballe*. Er graset tørt og uten tilgjengelige sukkerstoffer anbefales det å blande ca. 1 liter melasse pr. 25 liter Animal Biosa. Dette vil fremme den nødvendige melkesyregjæringen.


Oppformering

Der hvor forholdene tilsier det, kan brukeren selv oppformere Animal Biosa. Det leveres da en konsentrert startkultur. Før bruk blandes det med vann og melasse og prosessen tar ca. 7 døgn. Det kan sammenlignes med å lage hjemmelaget vin, og det krever instruksjon av brukeren.


* For optimal effekt bør Animal Biosa Ensilering kun brukes under gode ensileringsbetingelser, 20-55 % tørrstoff